2011. február 27., vasárnap

Az AB napirendre vette a magánnyugdíjpénztári törvényeket

Portfolio l 2011.02.24.
Február végén napirendre kerülnek az Alkotmánybíróságnál a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó törvénymódosítások , egyelőre azonban a taláros testület csak azt vizsgálja, hogy van-e hatásköre az ügyekben. Az érdemi munka csak ezt követően indulhat meg, ennek megfelelően áprilisban várható döntés az ügyben. A hatáskör vizsgálatára azért van szükség, mert tavaly év végén komoly korlátokat határozott meg a kormány az Alkotmánybírósággal kapcsolatban.

Az Alkotmánybíróság honlapján megjelent friss ülésrend szerint 2011. február 28-március 1 között napirendre veszik többek között a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó törvényeket, azonban a hónap végén csak azt vizsgálják, hogy a hatáskörükbe tartozik-e az ügy. Amennyiben kimondják, hogy érdemben foglalkozhatnak a nyugdíjrendszert átalakító törvényekkel, akkor kezdődhet el az igazi munka.

Azért van szükség a törvény hatásköri ellenőrzésére, mivel tavaly a 98%-os különadó kapcsán szigorú korlátok közé szorították az Alkotmánybíróságot, így például adózással, járulékokkal kapcsolatban, a költségvetést érintő kérdésekben nem nagyon van hatalma az intézménynek. Csak akkor avatkozhat be ilyen ügyekben, ha a mögöttes törvény alkotmányos alapjogokat sért meg, például az emberi méltóságot.

A Stabilitás Pénztárszövetség több beadvánnyal is fordult az Alkotmánybírósághoz, ezek között jellemzően olyan kifogásokat tettek, amik alkotmányos alapjogokat érintenek, és erre hivatkozva kérik a nyugdíjrendszert érintő törvények felülvizsgálatát. A mostani helyzetet ismerve inkább áprilisban lehet számítani érdemi döntésre, ha egyáltalán az Alkotmánybíróság a hatáskör elbírálás során úgy ítéli meg a törvényt, hogy azzal foglalkozniuk kell (ami a valószínűbb forgatókönyv). 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése