2011. február 25., péntek

Panelban lakik? Jó hírekkel szolgál a kormány

NAPI Gazdaság l 2011.02.25.
A panelfelújítási programokban a hagyományos külső hőszigetelés és nyílászárócsere beépítése mellett a hővisszanyerés különféle technológiái, illetve a napenergiát hasznosító berendezések is szóba jöhetnek a támogatandó megoldások között. A támogatási intenzitást a beruházások összetettsége határozza majd meg.
A még el nem bírált lakossági energiatakarékossági pályázatokat március végéig értékeli a szaktárca, így nyáron több ezer panellakás és mintegy kétezer családi ház energetikai korszerűsítése valósulhat meg - közölte lapunkkal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). 

A ZBR (Zöld Beruházási Rendszer) Panel I. alprogramban 950 pályázatnál született támogató döntés, ebből 623 szerződést már aláírtak, ez 32 ezer lakás felújítását jelenti. A fennmaradó 327 pályázat további 12 500 lakás energetikai felújítását biztosítja majd. A ZBR Panel II. alprogramban jelenleg a 650 befogadott pályázatot készítik elő döntésre, a túlpályáztatás miatt azonban csak 50 százalékuk juthat el első körben a szerződéskötésig, ezek mintegy 23 ezer lakást érintenek. A tárca szerint a Klímabarát Otthon Alprogram pályázatainak feldolgozása zajlik jelenleg, az előzetes adatok alapján idén várhatóan 2000-2200 lakás felújítására lesz lehetőség e konstrukcióban, a pályázatok elbírálása márciusban kezdődhet. A ZBR program anyagi fedezetét a kormány a kvótaeladásokból kívánja fedezni, így a beérkező források függvényében van lehetőség a fennmaradt pályázatok támogatására.

Kvótaeladásból lesz pénz

Az NFM szerint a kabinet jelenleg diverzifikál az ország kvótavagyonának értékesíthető és tartalékolandó hányada között, az optimális egyensúly érdekében. Az NFM egy új pályázati és finanszírozási rendszert és ennek megfelelő stratégiát dolgoz ki, a hatékonyság és a kvótavásárlóknak nyújtott garanciák jegyében. Az ország jelenleg mintegy 120 millió úgynevezett AAU szén-dioxid-kibocsátási egységgel rendelkezik, ennek egy részét azonban nem értékesítés során hasznosítaná a kormány. Jelenleg is folyik az EUA kibocsátási egységek európai emisszió­kereskedelmi rendszerben (ETS) történő értékesítése keretrendszerének kialakítása, e típusból 2,5 millió áll rendelkezésre. 
A Főtáv Zrt. tavaly szeptember végén zárult ÖkoPlusz programjára 154 épület pályázatát adta be a társaság, összesen 1,33 milliárd forint állami támogatási igénnyel - mondta lapunknak Szűcs Panni, a BVK Budapesti Városüzemeltetési Központ szóvivője. 

A korábbi kiírásban beadott 512 épület pályázatával együtt ez összesen 666 épület állami támogatását jelenti. Az utóbbi kiírás 154 épületének pályázatai formai és tartalmi elbírálása folyik, az esetleges hiánypótlások már megtörténtek, de az állami támogatásról szóló döntés még nem született meg. A korábbi program 512 épületének pályázatai közül - a 12 visszalépett épületet leszámítva - mindegyik elnyerte az igényelt állami támogatást. Eddig 355 épületben helyezték üzembe a felújított fűtési rendszert - tette hozzá Szűcs. 

A Főtáv idén 120-130 épület fűtési rendszerének felújítását tervezi, ezek csak fűtés-korszerűsítéssel 15-20 százalékos megtakarítást érhetnek el a fűtési energiában. Szűcs úgy véli, egyre csökken a fűtés-korszerűsítés iránti új érdeklődők száma, így bár hasznos lehetne egy újabb hasonló pályázat, a jelentkezők száma nagy valószínűséggel messze elmaradna a korábbi évekétől.
Az előző kormány idején a ZBR Panel Alprogramra benyújtott pályázatok támogatási igénye az NFM szerint több milliárd forinttal haladta meg a rendelkezésre álló forrásokat, így a jelenlegi kabinetnek először a már benyújtott pályázatok finanszírozását kell biztosítania, új kiírásokra csak a problémák megoldása után, a rendelkezésre álló szabad források ismeretében kerülhet sor.

Tízmilliárdokkal számolhatunk

A szén-dioxid-piacon jelentős változás az elmúlt egy évben nem történt, az európai kereskedési rendszerben (EU-ETS) sem az úgynevezett EUA-kvóták ára (12-16 eurós tonnánkénti ár körül mozgott), sem a kereskedett napi mennyiségek nem változtak - tudtuk meg Mezősi Andrástól, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) kutatójától. Mezősi szerint az ETS második időszakára (2008-2012-re) "félretett" aukciós kvótamennyiségből viszonylag gyorsan lehet értékesíteni, ez nagyjából 10 milliárd forint bevételt jelenthet. 

Az úgynevezett kiotói AAU-vagyon értékesítéséből származó bevétel nehezen kalkulálható, és e kvóták eladása hosszú időt vesz igénybe. A harmadik időszaki (2013-2020) kvótákból származó bevétellel 2012-2013-tól kezdve lehet kalkulálni. A nagyságrend itt évi 50-100 milliárd forintot jelenthet, amelyből már jelentős energiahatékonysági projekteket lehet megvalósítani.

Minél komplexebb, annál jobb

Az NFM szerint a pályázatok komplex megoldásokban gondolkodnak majd, így olyan tevékenységcsomagok számíthatnak támogatásra, amelyek "épület léptékben" alkalmazhatók, valamint a vonatkozó rendeletnek megfelelően számítható és mérhető energia-, illetve széndioxidemisszió-megtakarítást eredményeznek. 

Az egyik program célja az 1992 előtt épült energiapazarló panellakások energetikai korszerűsítésére irányul majd, kombinálva az épített környezet felújításával. A hagyományos külső hőszigetelés és nyílászárócsere beépítése mellett a hővisszanyerés különféle technológiái, illetve a napenergiát hasznosító berendezések is szóba jöhetnek a támogatandó megoldások között. A támogatási intenzitást a beruházások összetettsége határozza majd meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése