2011. február 17., csütörtök

Mikor kerül a magánnyugdíjpénztárak ügye az Alkotmánybíróság elé?

Info Rádió l 2011.02.17.
Eddig több mint 190 beadvány érkezett az Alkotmánybírósághoz a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó jogszabályok módosítása miatt - közölte az Alkotmánybíróság elnöke a Mathias Corvinus Collegium konferenciáján. Azt azonban Paczolay Péter nem tudta megmondani, hogy mikor kerülhet a téma a testület napirendjére.

Hallgasd meg! >>>


Az Alkotmánybíróság elnöke újságírói kérdésre nem tudta megmondani a Mathias Corvinus Collegium alkotmányozási konferenciáján, hogy pontosan mikor kerül a médiatörvény és a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos módosítás a testület napirendjére, azt azonban igen, hogy a nyugdíjpénztárak ügyében eddig több mint 190 beadvány érkezett hozzájuk. 

Az indítványok szaporodása nem nyomást gyakorol a testületre, hanem hátráltatja a munkát: a testület köteles mindre válaszolni, akkor is, ha mindennap húszan ugyanazt az indítványt küldik be - magyarázta Paczolay Péter.

Az alkotmányozás kapcsán az elnök emlékeztetett a testület szeptemberi állásfoglalására, amely szerint az alkotmánybíráskodás feltételeit az alaptörvényben kell szabályozni, méghozzá önálló fejezetben.

Paczolay Péter hangsúlyozta: alapvető, hogy az Alkotmánybíróság a jogszabályok alkotmányossági felülvizsgálatának, megsemmisítésének általános, és nem szelektív hatáskörével rendelkezzen, valamint az is, hogy döntései mindenkire nézve kötelezőek, így azok megfellebbezhetetlenek.

Az AB elnöke leszögezte, hogy az Alkotmánybíróság nem védelmezi mindenáron a testület jelenlegi hatásköreit. Paczolay Péter mindenképpen leadná az önkormányzati rendeletek törvényességi ellenőrzését, valamint a népszavazási kérdéseket. Az előzetes normakontrolltól pedig bár minden európai ország alkotmányvédelmi intézménye menekülni igyekszik, a hírek szerint Magyarországon várhatóan visszaillesztik a testület hatáskörei közé.

Sigmond Árpád

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése