2011. február 27., vasárnap

Szorul a hurok: tovább drágul a benzin

Portfolio l 2011.02.27.
A közel-keleti feszültségek újabb magasságokba nyomták az olaj árát, mellyel párhuzamosan a benzin és gázolaj dollárban mért jegyzésárai is jelentős mértékben emelkedtek a héten. Bár a forint erősödni tudott a dollárhoz képest, ez csak kismértékben tompítja a kellemetlen irányú tőzsdei mozgások hatásait, melyek miatt a MOL hétfőn a hazai árak emeléséről dönthet.

A múlt heti átlagos értékéhez képest az utóbbi napokban 6,5%-kal emelkedett dollárban mérve a benzin és 3,9%-kal a gázolaj átlagára, miután a héten az olaj árfolyama újabb magasságokba kapaszkodott a közel-keleti feszültségek hatására.

Az igen jelentős mértékben emelkedő üzemanyagjegyzések negatív hatásait a forint árfolyamának dollárral szembeni erősödése (a múlt heti 199,8-as átlagár után az utóbbi napokban 198,4-es átlagos érték alakult ki) csak kismértékben tudta tompítani. Összességében a benzin forintban mért átlagára a héten 5,7%-kal, míg a gázolajé 3,2%-kal került feljebb. 

Szorul a hurok: tovább drágul a benzin
  
Az általunk követett jegyzésárak utóbbi napokban produkált elmozdulásai alapján a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a MOL jövő héten a benzin és a gázolaj árának emelése mellett dönt. Az utóbbi napokban látott folyamatok alapján a benzin árában jelentősebb, literenként akár 5 forintnál is nagyobb emelés következhet.

Az általunk követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a MOL árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatók, bár azt teljes pontossággal nem lehet előrejelezni. Ez annak tudható be, hogy a MOL (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (délolasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg az általunk követett jegyzésárak észak-nyugat európaiak.

Szorul a hurok: tovább drágul a benzin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése